Bouw – nieuws

 • Marktdag Samen Slimmer online 23 september
  on 23 september 2020 at 09:48

  Noord-Holland staat voor complexe opgaven op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid, gezondheid, energietransitie en recreatie. Deze opgaven vragen om ingrepen in de ruimte die niet ten koste mogen gaan van de natuur en biodiversiteit. Dit spanningsveld - tussen economische gebiedsontwikkeling en natuurbehoud - staat centraal tijdens Samen Slimmer 2020.

 • Gezocht! Vakkrachten voor collegiale uitleen in Zuid-Nederland
  on 22 september 2020 at 17:53
 • Is de woningbouwimpuls genoeg om door te kunnen bouwen?
  on 22 september 2020 at 13:22

  Afgelopen dinsdag is de Miljoenennota gepresenteerd. De bouw heeft een breed pakket aan maatregelen gekregen: starters hoeven geen overdrachtsbelasting meer te betalen en een nationaal garantiefonds zal ervoor zorgen dat bouwplannen sneller worden uitgevoerd. Is deze impuls voldoende voor de sector om door te kunnen bouwen tijdens coronacrisis?

 • Bouw Idee Café over de energietransitie: hete hangijzers en inspirerende innovaties
  on 22 september 2020 at 11:54

  In het Bouw Idee Café van 24 september wordt aandacht besteed aan de energietransitie. Binnen 30 jaar moeten 7,5 miljoen woningen en een half miljoen kantoren CO2-neutraal worden. Hoe geven we die transitie vorm? Zorgt voortschrijdende technologie voor innovatie van onderop? Wie betaalt de rekening? Hoe krijgen en houden we de vaart erin?

 • Presentatie resultaten toekomstverkenning op maandag 7 december
  on 22 september 2020 at 09:59

  Hoe kan het Nederland van morgen eruit zien? Dat is de vraag die centraal staat in de toekomstverkenning Nu Bouwen aan Morgen | Verkenning Bouw en Infra 2030. Met behulp van leden en deskundigen van binnen én buiten de sector kijken we vooruit en schetsen we enkele denkrichtingen voor de vraagstukken van morgen. De resultaten van de verkenning presenteren we tijdens het online congres op maandag 7 december.

 • Warmtegedrag buitenmuur doormeten zonder te boren
  on 23 september 2020 at 09:00

  Het bepalen van een energielabel gebeurt aan de hand van gebouwkarakteristieken, maar zegt weinig over het werkelijke warmtegedrag. Een Delftse promovendus bedacht een methode om de Rc-waarde en de U-waarde van muren snel en nauwkeurig in kaart te brengen.

 • De Wkb komt er, ga ermee aan de slag
  on 23 september 2020 at 07:26

  Bereid je maar voor: de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) komt er gewoon op 1 januari 2022. Dat is althans de verwachting van de sprekers op de Cobouw Actualiteitendag over de wet. “Het huidige stelsel kent zo veel tekortkomingen. Als je daar goed over nadenkt, dan moet je er gewoon mee beginnen.”

 • Rob van Gijzel: ‘Het Betonhuis telt nog altijd te veel kamers’
  on 23 september 2020 at 04:00

  Mortel, prefab, bestrating, producten, riolering. De werkgevers in de betonbranche zijn tweeënhalf jaar na de vorming van het Betonhuis nog te veel versplinterd. Inhoudelijk hebben ze, volgens vertrekkend voorzitter Rob van Gijzel, hun zaken inmiddels goed op orde  Maar zijn opvolger moet meer eenheid scheppen om, vooral op Europese schaal, een krachtiger geluid te laten horen.

 • Dit zijn de kanshebbers op een van de Cobouw Awards
  on 22 september 2020 at 13:16

  De genomineerden voor de Cobouw Awards 2020 in de categorieën Duurzaamheid, Digitalisering, Innovatie en Young Talent zijn bekend. Lezers van cobouw.nl kunnen tot en met 16 oktober hun stemmen uitbrengen. Op 11 november worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het Cobouw Event.

 • Nederlanders en Britten willen offshore windparken aan elkaar knopen
  on 22 september 2020 at 12:23

  TenneT en haar Britse tegenhanger National Grid gaan onderzoeken of ze twee nieuwe offshore windparken in de Noordzee kunnen verbinden met een stroomkabel over de zeebodem. Dat maakt het makkelijker in te spelen op het voortdurend wisselende aanbod van duurzame energie en de stroom te verhandelen.