Bouw – nieuws

 • Samen zonder (graaf)schade!
  on 8 augustus 2020 at 10:45

  Het project ‘Samen zonder schade’ is erop gericht de cultuur en werkwijze van het ‘moeten’ binnen het zorgvuldig graafproces te veranderen in een samenwerkingsverband naar ‘willen’. Hierbij is het mechanisme van gedeelde belangen het doel, en zijn de producten in een samenwerkingsverband een middel.

 • Cao Bouw & Infra 2020 online met veel verbeteringen
  on 6 augustus 2020 at 17:11

  Een cao moet regelmatig worden aangepast. Niet alleen om er nieuwe cao-afspraken aan toe te voegen, maar ook om bestaande afspraken aan te passen aan veranderde wetgeving. Dit keer is er meer gebeurd. We zetten de wijzigingen onder elkaar.

 • 5 tips om je tegen de hitte te beschermen
  on 6 augustus 2020 at 12:20

  Vandaag en ook de komende dagen is het warm! Let erop dat je medewerkers goed beschermd zijn tegen de hitte. We zetten vijf tips op een rijtje.

 • IMPACT: beter samenwerken leidt tot forse besparingen
  on 5 augustus 2020 at 13:58

  Als je werkt naar een professionele invulling van samenwerking op projectniveau, die overal ingezet kan worden, leidt dat tot forse besparingen. Wie wil dat nou niet? Voor een derde pilot wordt een infrabedrijf gezocht die hieraan wil meewerken.

 • Wat is een DPIA en hoe wordt dat toegepast op de bouwplaats?
  on 4 augustus 2020 at 13:55

  Organisaties die grootschalig gegevens verwerken, moeten bij nieuwe verwerkingen een zogenaamde gegevensbeschermingseffectbeoordeling doen, ook wel een Data Protection Impact Assessment (DPIA) genaamd. In dit artikel leggen we uit wat dat is en wat de gevolgen zijn voor toegang tot de bouwplaats.

 • Dakdekker strijdt tegen huidkanker: ‘De zon is levensgevaarlijk’
  on 7 augustus 2020 at 13:55

  Zonnebrand en uv-beschermende kleding moeten verplicht worden op elke bouwplaats. Dat vindt dakdekker Ed van der Want (51). Hij strijdt volop tegen huidkanker. Hij heeft de verwoestende ziekte zelf gehad en weet hoeveel risico zijn beroepsgroep loopt. “Werken in de zon is levensgevaarlijk.”

 • Nieuwe geluidsnormen zorgen voor grote problemen in regio Rotterdam
  on 7 augustus 2020 at 13:30

  De ontwikkeling van de haven van Rotterdam en de woningbouw in de regio komen in de knel als er niets wordt gedaan aan de nieuwe berekening voor geluidsnormen. Daarvoor waarschuwt het havenbedrijf, samen met de gemeenten Rotterdam, Schiedam en de provincie Zuid-Holland in een brandbrief aan de regering.

 • Installateurs bezorgd over ventilatiesystemen: ‘Laat ze controleren’
  on 7 augustus 2020 at 08:02

  De installatiesector maakt zich grote zorgen om ventilatiesystemen die niet aan de minimumeisen van het bouwbesluit voldoen. Eigenlijk zouden al die systemen moeten worden gecheckt, stelt Fred Vos, vakspecialist Klimaattechniek van Techniek Nederland. De vraag is echter of er de komende periode wel genoeg capaciteit voor is.

 • Eureka! | Energievrij zonweringssysteem werkt op de hitte van de zon
  on 7 augustus 2020 at 08:00

  Geen kabels, geen sensoren en geen motoren. Het energievrije zonweringssysteem van Nikola Znaor werkt puur en alleen door de hitte van de zon. Eigenlijk is het een heel simpele uitvinding, vertelt hij. “Ik pas een natuurproces toe en gebruik dat op mechanische wijze.”

 • Opinie | Van onbewust onveilig, naar bewust veilig
  on 7 augustus 2020 at 04:00

  Veiligheid heeft dit jaar weer een extra dimensie gekregen. Om het coronavirus te elimineren moeten strikte voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Dat betekent dat er op het werk afwegingen moeten worden gemaakt. Want die anderhalve meter kan mensenlevens redden. Maar vele handen maken licht werk en vaak staat de anderhalvemeterregel dan danig in de weg. Dat roept de vraag op: staan al die regels over veiligheid, die veiligheid uiteindelijk niet in de weg?